P  R  O  J  E  C  T  E  N                                                                                                                                                                                                          


H E E M S K E R C K  S T R A A T  -  2   
 
        I N    D E N    H A A G                                              2 0 10


Uitbreiding van een herenhuisparterre  in het Zeeheldenkwartier.

De familie waarvan ik de opdracht kreeg om  de begane grond van hun huis te verbouwen, woont al lang in deze buurt. Hun herenhuis in de Heemskerckstraat, bestond uit een rommelige, bergingachtige beganegrond met een kleine keuken en een berging aan de tuinzijde en een voorkamer aan de straatzijde; tussen keuken en kamer was een verlaagde berging van 1 m breed en 3.60 m lang. Op de eerste verdieping van het huis bevindt zich de woonruimte met een kamer en suite en een werkkamer. Op de  tweede verdieping zijn  de slaapkamers en er is een zolderverdieping . De parterre bleek niet optimaal benut, met  veel bergingen. De tuin is in verbinding met de woonruimte van de eerste verdieping via een buitentrap en het riante terras vóór de eetkamer en werkkamer. De wens van de famile was een  moderne grote keuken te creëren over de volle breedte van het huis en in open verbinding met de tuin.
Een driedelige grote pui werd geplaatst in het verlengde van de buitengevel om zoveel mogelijk licht naar binnen te laten en om de eetkeuken naar de tuin toe te trekken. Als de pui openstaat is hierdoor de ruimte in de tuin, onder het bestaande terras, bij de keuken betrokken en vormt dan een extra woonruimte.  Een strook beloopbaar glas op het bestaande terras zorgt voor meer lichtinval in de nieuwe ruimte. De keuken bevindt zich op de plek van de oude berging, de eetkamer neemt de plaats van de oude keuken in en de verlaagde berging is vervangen door een garderobekast, een toilet en een washok.



  bestaande plattegrond        nieuwe plattegrond              nieuwe gevel          

  oude gevel 1        oude gevel 2              oude gevel 3

   vóór de verbouwing  

  nieuw gevel                 eetkamer1 

  na de verbouwing